tisdag 17 november 2009

Klarspråk

I fredags var jag och lyssnade på ett föredrag på Studieförbundet Vuxenskolan.
Det handlade om klarspråk kvinnligt-manligt.
Föredragshållaren, till lika samtalsterapeuten, Harry Öster Törnby stod på estraden och skulle guida oss deltagare i konsten att kommunicera. Huvudfrågan var varför män och kvinnor uttrycker sig på olika sätt.
Och självklart måste jag lyssna på detta. Redan rubriceringen av föredraget provocerar mig, å det grövsta...
Nu kan det handla om min egen inkompetens som gör att jag blir provocerad.
Kvinnligt - manligt... ? Är det inte feminint - maskulint...? Eller rent av mänskligt...? (Eller som en usel bok jag försökt läsa kallar det "kvinnskligt")
Varför denna genusindelning? Jag törs påstå att jag har båda varianterna i mig när jag kommunicerar. Jag verkligen avskyr att bli satt i fack. Verkligen avskyr när med/motparten förvånat höjer på ögonbrynet och påpekar att jag inte agerar enligt kvinnlig kommunikationspraxis. Att jag bryter den kvinnliga kontexten. VA! Var tog arv och miljö vägen? Var tog utbildning och erfarenhet vägen?

Vad jag däremot lärde mig var att lägga band på mitt delvis sydländska temperament. Att lyssna på medmänniskor och försöka ta in och förstå utan att drämma handväskan i skallen på dom.
Det satt en man strax bredvid mig. Han ställde frågan: Hur det kommer sig att kvinnor har lägre hjärnkapacitet än män? Han undrade vilka de fysiska orsakerna var? Han undrade också varför kvinnor har så svårt för att erkänna att de har fel.
När jag väl flämtat klart kunde jag se det roliga i hans frågor.
Min vän som satt mellan oss pustade ut. Han hade rent instinktivt sträckt ut armen för att hålla mig kvar i stolen.

Det är härligt att bli omruskad, så nu ska jag kolla efter fler föreläsningar som redan i rubriceringen provocerar!

5 kommentarer:

suzanne.e sa...

du är härlig du lotta...!

Rebecka Edgren Aldén sa...

Jag är också allergisk mot när folk pratar om manligt och kvinnligt. Denna eviga jakt efter att lyckas sortera in oss i fack! Jag tror på människan! Jag tror på individen. Men de flesta samhällen håller individer instängda i olika roller - främst könsroller, och det är de jag bland annat har vigt mitt liv åt att bekämpa!

KaosJenny sa...

Härligt sätt att se på det... som mental träning alltså... Jag får också klåda av att bli instoppad i fack... Jag är till exempel en mycket pratsam norrlänning och en kvinna som är genuint ointresserad av gardiner ;-)

Anonym sa...

Harry Öster Törnby är någon man inte bör se för problem. Han är självlegitimerad och lever i 70-talet. Tar otroligt betalt för att sitta och snacka om hur man ska agera. Detta är väl personligt inte sant? GÅ INTE TILL HONOM, okunnig och inkompetent...

Alfa Tik sa...

Tack för din kommentar Anonym! Ja, inte blev han tagen på allvar i alla fall. Han deklarerade åsikter som helt klart var föråldrade och framstod mest med ett löjes skimmer omkring sig. En Dr Phil-wannabe utan potential.